Siirry suoraan sisältöön

Miten valitsen kouluuni sopivan psykososiaalisen intervention

Oikean psykososiaalisen intervention valitseminen kouluissa ei ole helppoa. Siksi suunnittelimme tämän työkalun. Tässä autamme sinua päättämään, mikä RWS-interventio voisi olla sopivin yläkoulullesi ja lukiollesi ja koulusi kontekstiin. Kokeile työkalua ja/tai tutustu interventioiden yleiskatsauksiin!

Mikä psykososiaalinen interventio sopii parhaiten kouluuni (kouluihini)?

Interventioiden ominaisuudet

Tässä taulukossa esitetään yleiskatsaus näiden viiden toimenpiteen ominaispiirteisiin ja kustannuksiin.

Toimenpiteiden kuvaukset

Tervetuloa kouluun (Wellcome to School; WTS)
Tervetuloa kouluun (WTS) -intervention ovat kehittäneet Bram Tuk (Alankomaiden terveyserojen asiantuntijakeskus, Pharos) ja Milleke de Neef (Alankomaiden seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien asiantuntijakeskus, Rutgers). RefugeeWellSchool implementaatiossa alkuperäistä interventiota lyhennettiin ja mukautettiin. Lyhennetty Tervetuloa kouluun -interventio koostuu 14 istunnosta, jotka käsittelevät maahanmuuttajanuorten koulunkäyntiin, oppimiseen ja uuteen maahan sopeutumiseen liittyviä kysymyksiä. Istunnot sisältävät tarinankerrontaan ja roolipeleihin perustuvia harjoituksia, joissa jaetaan tietoa eri kulttuurien tavoista ja arvoista ja pakolaisten kertomuksia omista kokemuksistaan. Opettajat toimivat ryhmäohjaajina istunnoissa. Tavoitteena on ennaltaehkäistä maahanmuuttajien psykososiaalisia ja emotionaalisia ongelmia ja tukea koulutyötä niin, että oppilaiden hyvinvointi lisääntyy. Erityisen tärkeää on edistää nuorten ja opettajien välisten suhteiden optimaalista kehittymistä ja parantaa vertaisryhmien sosiaalista vuorovaikutusta. Tervetuloa kouluun – intervention tavoitteena on auttaa maahanmuuttajanuoria tuntemaan olonsa kotoisaksi koulun, opettajien ja ikätovereiden kanssa. Kulttuuristen ja pakolaisuuteen liittyvien kokemusten jakamisen avulla pyritään luomaan positiivisia ja merkityksellisiä yhteyksiä menneisyyden, nykyisten kokemusten ja tulevaisuuden välille.
https://www.pharos.nl/english/youth-health-programme/school-programmes-for-refugee-youth-in-secondary-education/
https://refugeeswellschool.org/intervention/example-intervention/


Luokkahuoneen draamaterapia (Classroom Drama Therapy; CDT)
Luokkahuoneen draamaterapia -interventio perustuu Augusto Boalin ja Jonathan Foxin kehittämiin tarinateatterien draamatyöpajoihin https://tulenahdyksi.diak.fi/2021/01/20/ soveltava-ja-osallistava-teatteri-tutkimusmatka-ihmisyyteen/. Sen idea kohdistuu pakolais- ja muiden maahanmuuttajanuorten hyvinvointiin ja se edistää ja rikastuttaa koulutovereiden keskinäisiä suhteita ja rakentaa yhteisiä kokemuksia. Luokkahuoneen draamaterapia kestää 9-12 viikkoa, ja siihen sisältyy vähintään kaksi koulutuntia tai 75 minuuttia viikossa. Intervention toteuttaa koulun ulkopuolinen luova tiimi tai terapeutit. Luova tiimi työskentelee tiiviissä yhteistyössä opettajien kanssa, jotka osallistuvat oppilaidensa kanssa draamatyöpajoihin. Pajoissa monietniset pakolais- ja muut maahanmuuttajanuoret luovat yhdessä ryhmätarinoita. Ryhmätoiminnat tukevat omien ja jaettujen identiteettien ja merkitysten rakentamista, ja ne auttavat nuoria luomaan siltoja menneisyyden ja nykyisyyden välille. Työpajojen teemat voivat liittyä maahanmuuttoon, syrjäytymiseen, identiteettiin ja kulttuurisen sopeutumisen haasteisiin ja tulevaisuuden haaveisiin.
https://refugeeswellschool.org/intervention/classroom-drama-intervention/


Vertaissuhteet voimavarana (Peer Integration and Enhancement Resource; PIER)
Vertaissuhteet voimavarana,  PIER-interventio pyrkii parantamaan nuorten sosiaalisia suhteita luokka- ja kouluympäristössä sekä luomaan mahdollisuuksia eri kulttuuritaustaisten nuorten ystävyydelle. 8-viikkoisen ryhmäintervention kohderyhmänä ovat suomalaiset ja pakolais- ja maahanmuuttajataustaiset nuoret. Ryhmätapaamisissa opitaan draaman ja muiden luovien menetelmien avulla myötäelämistä sekä tunnistamaan omia ja toisten tunteita, käyttäytymistä ja kulttuurisia toimintatapoja. Ryhmässä opitaan yhdessä pakolaisten ja turvapaikkahakijoiden kokemuksista ja hyödynnetään erilaisuuden ja samanlaisuuden kokemuksia ystävyyden rakentamisessa. PIER-intervention osallistava lähestymistapa edistää turvallista, uteliasta ja positiivista vuorovaikutusta, ja sen avulla voidaan tukea monikulttuurisia suhteita kouluissa.
https://refugeeswellschool.org/intervention/pier-intervention/


Opettajien tukeminen ja koulutus (In Service Teacher Training; INSETT)
Opettajien tukeminen ja koulutus, INSETT on suunnattu maahanmuuttajataustaisen opiskelijoiden parissa työskenteleville opettajille, koulukuraattoreille ja ohjaajille. Tavoitteena on lisätä opettajien tietoisuutta maahanmuuton vaikutuksista oppilaisiin ja antaa työkaluja esim. oppimisen ohjaukseen, traumaattisten ja stressaavien kokemusten lieventämiseen sekä monikulttuurisiin vanhempaintapaamisiin. INSETT-intervention kesto on 10-12 viikkoa, sisältäen kaksi koko päivän koulutusseminaaria ja niiden välissä opettajien ja ohjaajien omatoimisesti suorittamaa verkkokurssia. INSETT-interventio pyrkii vahvistamaan opettajien taitoja seuraavilla alueilla: (1) maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden mielenterveyden ja psykososiaalisen hyvinvoinnin edistäminen, (2) myönteisten monikulttuuristen suhteiden edistäminen ja kouluun kuulumisen vahvistaminen, sekä (3) koulun ja vanhempien/huoltajien yhteistyön tukeminen. Verkkokurssin sisältöjä ovat mm. trauman vaikutus oppimiseen, maahanmuuttajanuoren identiteetti, sosiaaliset suhteet ja voimavarat, sekä opettajien oma hyvinvointi (https://www.augeo.nl/en/refugee-youth/free-online-course).

Selviytymiskeinojen harjoittelu (Teaching Recovery Techniques; TRT)
Selviytymiskeinojen harjoittelu, TRT on trauman jälkeen psyykkisesti oireileville nuorille tarkoitettu terapeuttinen interventio, jonka käyttöoikeudet ovat saatavilla: Children and War Foundationin (CAW©-copyright Smith, Dyregrov ja Yule, 2018; Yule, Dyregrov, Raundalen ja Smith, 2013, https://www.childrenandwar.org). TRT-ryhmiä voivat ohjata kouluterveydenhuollon työntekijät (terveydenhoitajat, koulupsykologit ja -kuraattorit, erityisopettajat), joilla on kokemusta ryhmätoiminnasta ja TRT koulutus. TRT perustuu kognitiivisen käyttäytymisterapiaan, ja sen tavoitteena on vähentää posttraumaattisen stressihäiriön (PTSD) oireita, lisätä stressin sietokykyä, parantaa turvallisuuden tunnetta ja treenata tehokkaita selviytymisstrategioita. Nuoret harjoittelevat monipuolisten menetelmien avulla käsittelemään traumaattisia muistoja, fyysisistä ylivirittyneisyyttä ja pelon ja vihan tunteita. Menetelmiä ovat esimerkiksi psykoedukaatio, hallitsemattomien tunteiden raamittaminen, mielen turvapaikkojen moniaistinen luominen, sekä tunteiden tunnistaminen, ilmaisu ja säätely. Kouluterveydenhuollon työntekijät suorittavat osallistujien valinnan, jonka kriteerinä on kliinisesti merkittävä PTSD oireilu, mitattuna CAW-sivulla olevan arviointikyselyn avulla. TRT-ryhmäinterventio koostuu seitsemästä nuorten istunnosta ja kahdesta tapaamisesta heidän vanhempiensa kanssa. Istunnot kestävät 90-120 minuuttia sisältäen tiedotusta, selviytymismenetelmien harjoittelua ja kotitehtävie n esittämistä. TRT-käsikirja tarjoaa jokaiselle istunnolle erilaisia työkaluja, tekniikoita ja harjoituksia, joiden tavoitteena on mieleen tunkeutuvuus-, välttely- ja ylivirittyneisyy soireiden vähentäminen. TRT-ohjaajan pätevyyteen kuuluu (a) kaksipäiväinen CAW:n lisensioitu koulutus; (2) opastus TRT-ryhmien muodostamiskäytäntöihin, eettisiin periaatteisiin ja osallistujien tiedottamis. ja suostumuskäytäntöön; (3) terapeuttisten menetelmien ja ryhmäprosessien implementaatio ja niiden huolellinen dokumentointi jokaisen TRT-istunnon jälkeen; (4) osallistuminen työnohjaukseen, sekä (5) huolellinen perehtyminen TRT-käsikirjaan ja menetelmien omatoiminen harjoittelu.
https://refugeeswellschool.org/intervention/teaching-recovery-techniques-in-service-teacher-training/