Meteen naar de inhoud

Keuzetool voor het kiezen van een school gebaseerde interventie

Het is mogelijk niet zo eenvoudig om te kiezen welke van de interventies gepast zou zijn om te implementeren in jouw school. Precies daarom maakten wij deze pagina. Hier proberen we je handvaten aan te reiken die kunnen helpen bij het maken van een keuze voor één van onze interventies op jouw school. Doe onze kwis en/of bekijk hier een beknopte beschrijving van de vijf interventies.

Welke interventie past het best bij onze school?

Kenmerken van de interventies

Deze tabel geeft een overzicht van de kenmerken van de vijf interventies, inclusief de kostprijs van elke interventie

Beschrijving van de interventies

Welkom op School (WTS)
De Welkom op School (WTS) interventie en materialen zijn in Nederland ontwikkeld door Bram Tuk van het Expertisecentrum Gezondheidsverschillen (Pharos) en Milleke de Neef van Rutgers, het Nederlandse expertisecentrum voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. In RefugeesWellSchool (RWS) werd de oorspronkelijke interventie ingekort en aangepast in overeenstemming met de looptijd van het onderzoek. In de RWS-versie bestaat WTS uit 14 sessies die voornamelijk thema’s behandelen die te maken hebben met ‘nieuwkomer’ zijn en die oefeningen bevatten gericht op culturele uitwisselingen, het vertellen van verhalen en het doen van rollenspelen. De sessies worden gegeven door leerkrachten in nieuwkomersklassen. Het doel van WTS is psychosociale en emotionele problemen te voorkomen, door op school te werken aan het ondersteunen van welbevinden en het verbeteren van relaties op school (relaties tussen leerlingen, tussen leerlingen en de leerkracht). De interventie is er specifiek op gericht om nieuwkomers te helpen een plekje te vinden op school, steun te vinden bij anderen en zo betekenisvolle verbindingen op de brug tussen vroegere ervaringen, huidige ervaringen en de toekomst.
Voor meer informatie over de WTS-interventie, toegang tot het handboek en werkboek, zie:
https://www.pharos.nl/english/youth-health-programme/school-programmes-for-refugee-youth-in-secondary-education/
https://refugeeswellschool.org/intervention/example-intervention/


Classroom Drama (CD)
De Classroom Drama (CD) interventie is een negen tot twaalf weken durende workshop reeks (minimaal twee schooluren of 75 minuten/week) waarin jongeren met een vlucht- en migratieachtergrond in multi-etnische scholen werken rond (gedeelde) verhalen. CD ondersteunt identiteitsontwikkeling en betekenisgeving aan levensverhalen gekleurd door (gedwongen) migratie. De interventie helpt jongeren om samen een veilige plaats te bouwen waar ervaringen en verhalen kunnen worden gedeeld, en worden nagespeeld, benaderd vanuit theatertechnieken, zoals ‘playback’ theater, improvisatieoefeningen enzoverder. De interventie werd ontwikkeld aan de universiteit van McGill in Montréal, Canada. Ze heeft als voornaamste doelen om het welbevinden van jongeren te ondersteunen en (interculturele) klasrelaties te verbeteren. De interventie wordt steeds uitgevoerd door een team van externe creatieve/drama therapeuten dat naar de school komt. Dit team werkt voortdurend schouder-aan-schouder met de klasleerkracht doorheen de interventie. Het is dus de bedoeling dat ook de leerkracht altijd aanwezig is tijdens de sessies.
Voor meer informatie over de CD-interventie, en toegang tot de handleiding, zie:
https://refugeeswellschool.org/intervention/classroom-drama-intervention/


Peer Integration and Enhancement Resource (PIER)
De 8 weken durende Peer Integration and Enhancement Resource (PIER) interventie is gericht op het verbeteren van de interacties tussen jongeren uit de ‘gastsamenleving’ en migranten- en vluchtelingenjongeren op school. De doelgroep van deze interventie bestaat uit adolescenten in reguliere klassen met verschillende achtergronden, waaronder vluchtelingen- en migrantenleerlingen en leerlingen uit de gastsamenleving. Deze interventie is specifiek gericht op scholen waar de “ontvangende” of autochtone bevolking de meerderheid vormt en waar vluchtelingen en migranten minder talrijk zijn. De PIER-interventie beoogt begrip te bevorderen voor de ervaringen van asielzoekers, migranten en vluchtelingen. Ze beoogt ook de bevordering van veilige, positieve interacties en sociale relaties in multi-etnische scholen. Door leerlingen met verschillende achtergronden samen te brengen in kleine groepjes die samen werken aan het creëren van sociale verbondenheid in de schoolcontext, is de interventie gericht op het versterken van de saamhorigheid op school en het bevorderen van de dialoog tussen minderheids- en meerderheidsgroepen.
Voor meer informatie over de PIER-interventie, toegang tot de handleiding en alle materialen, zie:
https://refugeeswellschool.org/intervention/pier-intervention/


In-Service Teacher Training (INSETT)
In-service Teacher Training (INSETT) is gericht op leerkrachten en begeleiders die werken met leerlingen met een vlucht- of migratieachtergrond. De interventie beoogt kennisbevordering bij leerkrachten, over de gevolgen van (gedwongen) migratie op het psychosociale welbevinden en schoolse functioneren van jongeren, en over de verschillende manieren waarop scholen en leerkrachten kunnen omgaan met deze gevolgen, ten einde het welbevinden van hun leerlingen te ondersteunen. De INSETT interventie loopt over een periode van 10 tot 12 weken. De interventie bestaat uit drie samenhangende modules: twee collectieve leermodules (seminaries van een hele dag) en een online opleidingsmodule die leerkrachten individueel doorlopen. Deze online module omspant acht thema’s uitgewerkt doorheen videofragmenten, interactieve taken en informatiemateriaal (“Steun verlenen aan vluchtelingenjongeren”, ontwikkeld en gehost door de Augeo Foundation). INSETT beoogt de vaardigheden/competenties van leerkrachten te versterken op drie gebieden: (1) Vaardigheden in het ondersteunen van het psychosociaal welbevinden van leerlingen met een vlucht- migratieachtergrond; (2) Vaardigheden in het ondersteunen van positieve interetnische relaties en het versterken van de saamhorigheid op school; (3) Vaardigheden in het bevorderen van positieve relaties en interacties met ouders, zorgfiguren en/of voogden om hun betrokkenheid bij school te bevorderen.
Voor meer informatie over de INSETT-interventie, toegang tot de handleidingen en materialen, zie:
https://refugeeswellschool.org/intervention/intervention-test/

Teaching Recovery Techniques (TRT)
Teaching Recovery Techniques (TRT) is een geprotocolleerde interventie van de Children and War Foundation (CAW©-copyright Smith, Dyregrov, & Yule, 2018; Yule, Dyregrov, Raundalen, & Smith, 2013, https://www.childrenandwar.org).TRT is gebaseerd op elementen uit de cognitieve gedragstherapie en heeft als doel om symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) te verminderen, veerkracht te vergroten, een gevoel van veiligheid te vergroten en positieve coping te ondersteunen. Deelnemers krijgen praktische technieken aangereikt om om te gaan met traumatische herinneringen, lichamelijke spanning en angsten. Enkele centrale interventie elementen zijn: speelse psycho-educatie, het normaliseren van post-traumatische stressreacties, het werken met nachtmerries, het werken met symptomen van angst en vermijding, en het kaderen van intrusieve gedachten en emoties.Binnen een schoolcontext worden leerlingen die een klinisch significante mate van PTSS-symptomen vertonen uitgenodigd om deel te nemen aan TRT. Instrumenten om de mate van PTSS-symptomatologie te beoordelen, zijn beschikbaar op de website van de Children and War Foundation.De TRT interventie bestaat uit zeven sessies voor adolescenten en twee sessies voor hun ouders/belangrijke zorgfiguren. De sessies voor de adolescenten duren 90 tot 120 minuten, inclusief trainingstechnieken, herhaling en huiswerk. Het TRT-handboek geeft voor elke sessie een aantal instrumenten, technieken en procedures waarmee in de groep gewerkt kan worden om de behandelingsdoelen te bereiken. De facilitator van de TRT-interventie is een schoolgezondheidsprofessional of externe professional (psycholoog, counselor, verpleegkundige, leerkracht bijzonder onderwijs) met ervaring in het faciliteren van groepstherapeutische interventies. Om als TRT-facilitator op te treden, word je: (1) geacht een tweedaagse training te volgen, gegeven door een erkende TRT-trainer binnen de Children and War Foundation; (2) begeleid in de selectie van deelnemers voor TRT, in ethisch handelen en in het gebruik van geïnformeerde toestemmingsprocedures; (3) geïntroduceerd in en verwacht te oefenen met het gebruik van het implementatie logboek na elke TRT sessie; en (4) verwacht deel te nemen aan supervisie.
Voor meer informatie over de TRT-interventie, zie:
https://refugeeswellschool.org/intervention/teaching-recovery-techniques-in-service-teacher-training/