Hoppa till innehåll

Beslutsstöd för att välja skolbaserade insatser

Det är inte lätt att välja rätt psykosociala insatser att genomföra i skolorna. Det är därför vi har utformat det här verktyget. Här hjälper vi dig att avgöra vilken RWS-intervention som kan vara mest lämplig för din högstadie- och gymnasieskola och för din skolkontext. Fyll i frågesporten och/eller ta en titt på interventionsöversikterna!

Vilken psykosocial insats är bäst lämpad för mina skolor?

Insatser funktioner

Denna tabell ger en översikt över de fem insatsernas egenskaper, inklusive kostnaderna för dem.

Interventionsbeskrivningar

Welcome to School (WTS)
Interventionen Welcome to School (WTS) utvecklades vid Center of Expertise on Health Disparities (Pharos) och Rutgers, i Nederländerna. I Refugees Well School (RWS) anpassades WTS för att passa studiens tidsram och består av 14 sessioner som innehåller teman om att vara nyanländ och övningar med fokus på kulturellt utbyte, berättande och rollspel. Sessionerna genomförs av lärare i introduktionsklasser. Syftet med WTS är att förebygga psykosociala och emotionella problem. Detta görs genom att använda skolan som plattform för förbättra relationerna mellan ungdomar och lärare samt den sociala miljön för ungdomar. Mer specifikt syftar interventionen till att hjälpa nyanlända ungdomar att känna sig välkomna av skolan, lärare och kamrater, vilket gör det lättare för dem få socialt stöd och att skapa positiva och meningsfulla associationer mellan tidigare och nuvarande erfarenheter, samt framtiden.

För mer information om WTS, se webbsidorna:
Pharos https://www.pharos.nl/english/youth-health-programme/school-programmes-for-refugee-youth-in-secondary-education/

RefugeesWellSchool https://refugeeswellschool.org/intervention/example-intervention/


Classroom Drama Therapy (CDT)
Programmet Classroom Drama Therapy (CDT) är en nio till tolv veckor lång dramaworkshop (minst två skoltimmar eller 75 minuter/vecka) där ungdomar med flyktingerfarenhet i multikulturella skolor arbetar deltar i gruppaktiviteter. Dessa gruppaktiviteter stödjer konstruktionen av identitet och meningsskapande, som syftar till att skapa broar mellan dåtid och nutid samt engagemang i teman som migration, utanförskap, identitet och kulturell anpassning i mottagarlandet. CDT är baserad på Boals forum och Fox playback teater och har utvecklats vid McGill Transcultural Psychiatry. Interventionen syftar till att förbättra välbefinnande bland ungdomar med flyktingerfarenhet samt att stärka relationerna i klassrummet och genomförs av ett externt team av dramapedagoger. Teamet samarbetar med lärare som också närvarar under insatsen.

För mer information om CDT, se webbsidan:
RefugeesWellSchool https://refugeeswellschool.org/intervention/classroom-drama-intervention/


Peer Integration and Enhancement Resource (PIER)
Peer Integration and Enhancement Resource (PIER) syftar till att förbättra interaktionen mellan elever med olika bakgrund. Målgruppen för insatsen är elever i vanliga klasser med olika bakgrunder. Denna insats riktar sig främst till skolor där majoriteten av utgörs av svenskfödda elever och där elever med flyktingerfarenhet är färre till antalet. PIER syftar till att uppmuntra förståelse för migranters och flyktingars erfarenheter. Den utvecklar också ett deltagande förhållningssätt för att främja positiva kamratinteraktioner och sociala relationer. Genom att elever med olika bakgrund grupperas och tillsammans arbetar för att skapa social anknytning i skolan, syftar interventionen till att stärka tillhörighet i skolan och främja dialogen mellan elever med olika bakgrund.

För mer information om PIER, se webbsidan:

RefugeesWellSchool https://refugeeswellschool.org/intervention/pier-intervention/


In-Service Teacher Training (INSETT)
In-Service Teacher Training (INSETT) riktar sig till lärare och skolpersonal som arbetar med ungdomar med flyktingerfarenhet. Syftet med insatsen är att öka lärarnas kunskap om hur flykting- och migrationsupplevelser kan påverka unga människors psykosociala välbefinnande då de ankommit till ett nytt land, samt om hur skolor och lärare bättre kan möta deras specifika utmaningar. Mer specifikt syftar INSETT till att stärka lärares kompetens och förmåga inom tre områden: (1) främja psykisk hälsa och psykosocialt välbefinnande (2) uppmuntra positiva relationer och stärka skoltillhörighet, (3) främja stödjande och ömsesidiga relationer med föräldrar, vårdgivare och/eller vårdnadshavare för att stärka skolans engagemang. INSETT ges under en period på 10-12 veckor och består av tre sammanlänkade kursmoduler: två heldagsseminarier som hålls i grupp och en utbildningsmodul som hålls online och som slutförs individuellt. Onlinemodulen består av åtta tematiska avsnitt med interaktiva uppgifter och informationsmaterial och har utvecklats av Augeo Foundation i Nederländerna.

För mer information om INSETT, se webbsidan:
RefugeesWellSchool https://refugeeswellschool.org/intervention/intervention-test/

Teaching Recovery Techniques (TRT)
Teaching Recovery Techniques (TRT) är en manualbaserad intervention som utvecklats av Children and War Foundation (CAW©-copyright Smith, Dyregrov, & Yule, 2018; Yule, Dyregrov, Raundalen, & Smith, 2013, https://www.childrenandwar.org). TRT baseras på kognitiv beteendeterapi och syftar till att minska symtom på posttraumatiskt stress (PTS) och öka motståndskraften. Deltagarna får lära sig praktiska tekniker för att hantera traumatiska minnen, fysiskt och beteendemässigt arousal samt rädslor. Komponenter inkluderar psykoedukation, normalisering av reaktioner på traumatiska minnen, och arbete med mardrömmar, ångest och undvikande beteenden samt påträngande tankar och känslor. TRT erbjuds till elever som visar symptom på PTS. TRT består av sju sessioner för ungdomar och två för vårdgivare. Ungdomssessionerna varar 90-120 minuter och varje session inkluderar övningar och läxor. Skolpersonal (tex psykologer, kuratorer, sjuksköterskor, lärare, studiehandledare) kan utbilda sig till TRT-gruppledare. Att få hålla i TRT-grupper kräver (1) en tredagarsutbildning med licensierad TRT-utbildare och (2) vägledning till rekryteringspraxis för deltagare, såväl som etiska principer och procedur för att samla in informerat samtycke.

För mer information om TRT, se webbsidan:

RefugeesWellSchool https://refugeeswellschool.org/intervention/teaching-recovery-techniques-in-service-teacher-training/